Bu Blogda Ara

11 Ocak 2022 Salı

🎬 Exorcist (IV): The Beginning

Exorcist: The Beginning
2004
🧲 Magnet erişim tarihi: 09.10.2021 Cumartesi, 22:20. Disk boyutu: 1,65 GB



Dosya bilgileri:


Bazı sahneler:
Filmin bu serisi, konu olarak birinci sırada yer alabilir. Yani ilk olarak bu filmi izleyip "The Exorcist (1)"i izlemek, konu sıralamasına göre daha uygun olur. Bu seride, "The Exorcist" serisinde Peder Lankester Merrin'in şeytan ile olan cedelleşme geçmişi işlenmiştir.
Filmde anlatılan rivayete göre, yaklaşık 5. yüzyılda meydana gelen bir savaşta, şeytanın çabaları sonuç vermiş, 1 rahip dışında kimse sağ kalmamış.
İlk seride görüldüğü gibi mitolojik kötü karakter Pazuzu'nun kafası savaş meydanında bir askerin elinden düşmüş.
Söz konusu rivayetteki o savaşta, bir tarafın askerleri ters bir şekilde çarmıha gerilmiş.
Bir lord, Lankester Merrin'e bir arkeolojik kazıya öncülük etmesini ister. Yıl 1949, görüşme yeri Mısır, Kahire'dir.
Lord, kazı sahasında arayacağı parçanın kalıbını, Lankester Merrin'e gösteriyor. İşte o, baş belası Pazuzu. Merrin, teklifi başta kabul etmiyor, sonra isteksiz de olsa Turkana bölgesine gidiyor.
Lankester Merrin, Turkana'da bir bara giriyor.
Arkeolojik sahada bir kilise bulunmuştur; fakat kazıda çalıştırılan hiç kimse oraya girmek istemez.
Kiliseye olan korkunun sebebini, Turkana'da görevli Doktor Sarah anlatır.
Lankester Merrin, kazı alanını görmeye gider.
Senaryoya göre kilisenin yaşı 1500 yıllıktır.
Kazı sırasında çalışan bir yerli, baygınlık geçirir.
İlk seride, Peder Lankester Merrin'in kazıdan getirdiği ve ölümünden sonra arda kalan, filmin sonunda da Regan'ın yanında götürdüğü o takı.
Kilisenin içine girildiğinde ters çevrilmiş bir çarmıh görülür.
Lankester Merrin, kazı hakkında bir kişiden bilgi almak ister, fakat onun delirdiğini öğrenir.
Lankester Merrin, o kişinin terk edilmiş çadırına gider ve orada bolca esrarengiz çizim bulur. Tabi ki aralarında Pazuzu da vardır.
Lankester Merrin, deliren kişinin yazdığı eski bir yazıyı okur. "Düşenler, kan nehrinde yükselecekler."
Kilisenin görevlendirdiği Francis, Lankester Merrin'e yardım etmek ister. Birgün odasındaki çarmıhtaki İsa'nın ters döndüğünü görür.
Francis, haçı düzeltir; fakat görünmez bir güç onu yine ters çevirir.
Kazıda deliren kişinin diğer Pazuzu eskizleri.
Ara sahnelerde daha geçmişe, 2. Dünya Savaşı'na gidilir. Almanlar, bir kasabayı basar, halkı bir meydana toplarlar. Aralarında o sıralaerda peder olan Lankester Merrin de vardır. O, Schutzstaffel askerlerine engel olmak ister. Rütbeli asker ise Peder Lankester Merrin'den kısa bir süre içinde, öldürülmek üzere, 10 kişiyi seçmesi istenir, aksi halde herkes öldürülecektir. Peder Lankester Merrin, "Beni vur" dese de halkı kurtaramaz. Almanlar bir kız çocuğunu vurunca, Peder Lankester Merrin, erkeklerden bazılarını seçer, onlar ölür. Bu olay, şeytanın geçmişe dönük vicdan azabı kullanma ritüeline dönüşecektir. Bu olaydan sonra, Lankester Merrin pederlikten istifa eder, hatta inancı zayıflar. Kilise ve pederlikle ilgili hiçbir şey duymak istemez.
Lankester Merrin, Turkana'daki otel odasında kalırken zaman zaman, bulunduğu kasabadaki kız çocuğunun, Nazi Schutzstaffel askeri tarafından öldürülmesini hatırlar, vicdan azabı çeker. Ayağa kalkıp kendine geleceği sırada sendeler, aynaya çarpar, o sırada garip bir suret belirir.
Turkana yerlilerinden birinin 2 çocuğundan birine sırtlanlar saldırır. Buradan itibaren filmde korku unsurları sıklaşmaya başlar.
Francis, sırtlan saldırısı sırasında Joseph'e bir şey olmadığını fark eder.
Lankester Merrin, sanatoryuma alınan, kazılar sırasında deliren kişiyi görmeye gider, o, söylenmeden "Lankester Merrin" adını bilir.
Lankester Merrin, bu görüşmeden tedirgin olmaya başlar, adam göğsüne Nazi gamalı haç şeklini kesici aletle keser.
Almanların kasabayı bastıklarında, rütbeli askerin kendisine söylediği bu sözü, Lankester Merrin'e söyler. "Tanrı bugün burada değil rahip"
Sonra adam kendi boğazını keser, orada ölür.
Sanatoryumun pederi Gionetti, olayı soğukkanlılıkla karşılar.
Doktor Sarah'ın evine sırtlan gelir.
Doktor Sarah, klinik olarak kullandıkları yerde Joseph'i bakımda tutar. Bu sırada bir kabus başlar. Sarah, Joseph'i kontrol etmeye gider, Joseph yatağın kenarında elinde sarı bir battaniye ile çömelmiş oturur. Sarah, ona elinde ne olduğunu sorar, o da battaniyeyi açar. Battaniyeden sırtlanın öldürdüğü çocuğun kafası çıkar.
Kafası kesik çocuğun gözleri birden açılır.
Filmin ilk serisinde takı olarak görülen kalıntı, bu bölümde de kullanılmış.
Kazıda gün yüzüne çıkarılmakta olan kilise detayı.
Turkana yerlilerinin kabile şefinin çocuğu düşük olarak gelir. Bebeğin her yeri solucana benzer kurtçuklarla kaplıdır. Kabile şefi ve kabile, bu lanetin o kilise kazısından kaynaklandığına inanır. Kazıyı yürüten ve bölgede asayiş sağlamaya çalışan İngilizler ile kabilenin ilişkileri gerilmeye başlar.
Filmde gerilim artar. Lankester Merrin, kiliseye gidip olayı çözmek ister. İçeri girer, lahit kapağını açar, oradan aşağıya inen bir dehliz bulur, lamba ile aşağıya iner.
Dehliz merdivenlerinden inerken sağ tarafa doğru bir boşlukta, bir kaide üzerine konmuş Pazuzu'yu görür. "The Exorcist (1)"de Lankester Merrin'in karşısına çıkan bu putun anlamı burada daha iyi açığa çıkar. Belli ki o bu belayı başına bu kazıdan almıştı.
Filmin ikinci serisindeki çekirge istilasına benzer bir şekilde burada bir sinek kolonisi, Lankester Merrin'in etrafını sarar.
Kazıda görevli olan, içmeyi ve sarhoş olmayı durduramayan ve sürekli barda olan bu adamın yüzündeki yaralar şiddetlenmeye başlar.
Doktor Sarah, kaldığı yerde duşunu alır. Fakat duş çıkışında elektrik kesilir. Elektrik kesintisini mum ile atlatmaya çalışır, şartelleri kontrol eder. Aniden elektrik gelir. Koridordan içeriye doğru yerde kanlı ayak izleri görür, fakat kan izleri kendisinden gelmiştir. Farkında olmadan fercinden kanlar boşalmıştır. Burası, filmin en tuhaf sahnelerinden biridir.
Lankester Merrin'in, pederlik döneminde ölümüne engel olamadığı, ölümünden vicdan azabı çektiği kızın ölüm sahnesi.
Turkana bölgesinde görevli İngiliz birliğinin komutanı binbaşı Granville.
Lankester Merrin, Turkana bölgesine gelirken bir mezarlık görür. Mezarlığın yerli kabilelere ait olduğunu öğrenir.
Lankester Merrin, kendisine yalan söylendiğini, o mezarlığın yerlilere ait olmadığını öğrenir.
Bir gece yarısı o mezarlığa gider ve mezarlardan birini açar.
İçine şeytan girdiği zannedilen kabileye mensup bir çocuğun babası, kabilece alınan ölüm kararını ona iletiyor.
Yüzleri ve bedenlerinin birçok yeri boyalı, tuhaf görünümlü kabileliler, ritüellerle çocuğu öldürmeye hazırlanıyorlar.
Fakat çocuğu gizli bir güç korur, kabile klinikten ayrılmak zorunda kalır. Bu sahnelerde bilim kurgu etkileri oldukça kullanılmıştır.
Filmin farklı sahnelerinde parçalar halinde gösterilen Lankester Merrin'in vicdan azabının tam olarak anlaşıldığı tamamlayıcı sahne.
Lankester Merrin, mezarlıkta bir tabut kapağına ulaşır. 42 sayısı burada da karşımıza çıkıyor. Sayı, birçok alanda kullanılmaktadır.
Bkz: 42 Maslak http://www.42maslak.com/offices/
Bkz: 42'nin Gizemi.

Gizemli kilisede birileri daha öldürülmüştür. İçerideki yırtıcı kuşlar, cesetlerle birlikte bilim kurgu ile daha güçlü yansıtılmıştır.
Yerliler, İngilizlerin kazıyı kapatmasını ve bölgeyi terk etmelerini ister. Yaşanan gerilimlerden birinde Binbaşı Granville, kabileden birini öldürür.
Şeytan, Binbaşı Granville'e musallat olur ve o en sonunda intihar eder.
Doktor Sarah'ın odası habis güçlerce işgal edilmiş, her yer kan revan içinde. Duvarda, Türkiye korku filmlerinde alışık olduğumuz, şeytan figürü var.
Odada yine bir Pazuzu'nun kafası var.
Lankester Merrin, aslında, Doktor Sarah'ın sanatoryumda intihar eden kişi ile evli olduğunu öğrenir.
Lankester Merrin, şeytanın kime yerleştiğini öğrenir.

Peder Francis, Joseph'i kiliseye götürür, onu kurtarmaya çalışır. Fakat, Sarah şeytanlaşmış olduğu halde onları savunmasız yakalar.
İngilizler ile yerliler arasında gerilim artar, Merrin'i korumaya çalışan bir yerli ölür, çıkan arbede sırasında Pazuzu figürü yere düşer ve rüzgarda kaybolur.
Peder Lankester Merrin, bağışlanma diler.
Sarah, Peder Francis'i öldürür, Joseph'i esir alır.
Sarah, Joseph'i lahit kapağından aşağıdaki tapınağa inen dehlize kaçırır.
Şeytan son hamle ile Peder Merrin'in vicdan azabını koz olarak kullanıyor.
Uzunca bir cedelden sonra Peder Merrin ve Joseph dehlizden kurtuluyor.
Filmin başındaki savaş alanındaki ölü yığınlarına nisbet edilerek, Turkana yerlileri ile İngilizler arasında yaşanan çatışmada herkes ölmüştür.
Artık Peder Merrin, "The Exorcist" filmindeki senaryodaki görevine doğru yol alır. Kronolojik olarak bu film, serinin ilk bölümü sayılabilir.

🇹🇷 - Türkçe altyazı metni:

🇺🇸 - İngilizce altyazı metni:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder