Bu Blogda Ara

9 Ekim 2021 Cumartesi

🎬 The Exorcist

The Exorcist
1973
🧲 Magnet erişim tarihi: 09.10.2021 Cumartesi, 21:47. Disk boyutu: 2 GB


Dosya bilgileri:


Kiliseye yapılan çirkin saldırı sahnesi.
Filmin bazı sahnelerinde korku unsuru olarak aniden yansıtılan vampir sureti.
Filmin konusu olan Regan'ın çarpılma alametlerinden birisi. Evine gelen bir misafire, yakında öleceğini söylüyor.
Başka bir sahnede Regan, misafirlerin önünde halıyı ıslatıyor.
Türkiye'de Hasan KARACADAĞ'ın Dabbe serisinde sıklıkla kullanılan yatak sallanması sahnesi. 1973 yılı imkanlarıyla gayet başarılı bir sarsıntı.
Şeytan basıncı iyice artan Regan, klinikte iğne yapan doktora tükürüp küfrediyor.
Regan, klinikte detaylı kan ve beyin aktivite taramasına alınıyor. Test, kan alma sahneleri oldukça başarılı.
Regan'ın beyin filmlerinde hiçbir sorun bulunamıyor.
Filmin bazı kısımlarının sansürlenmesine sebep olan, Hıristiyanlık değerlerine, şeytan diliyle edilen küfürlerden bir sahne.
Filmin kült olmasında önemli rolü olan, Regan'ın örümcek cin yürüyüşü.
Regan, merdivenlerden inerken kan kusmaktadır. Kan, korku filmlerinin olmazsa olmazıdır.
Filmde, Regan'ın yakında öleceğini söylediği misafirin ölüm mekanı. Burası, Regan'ın odasındaki camının önü. Misafir, Regan'ın şeytanlaşmış hali ile odada sıkışınca camdan atlayıp bu merdivenlerden yuvarlanmış. Daha sonra, Regan'ın annesinin ısrarlarıyla şeytan çıkartmaya ikna olan Peder Damien Karras'ın da benzer şekilde öldüğü mekandır. Ölüm nedeni ise, şeytanın, Regan'ın bedenini bırakıp kendini kurban almasını istemesidir. Bu metafiziksel sahne, ona ağır geldiği için, o da camdan atlamak zorunda kalmıştır. Tabi ki arada bir seri ayrıntı var, filmi izlemeniz önerilir.
Alt yazının birkaç saniye sonrasında, Regan'ın metalik katolik haçını, fercine sapladığı kanlı, haykırmalı bir sahne var. Burası da sansür sebeplerinden biridir.
Korku filmlerinin kült unsurlarından birisi de illetli kişinin başını 90 dereceden fazla, ters çevirebilmesidir.
Regan'ın annesi Chris, Peder Damien Karras'a, kızının bedeninden şeytanı kovma konusunda danışıyor.
Peder Damien Karras, şeytan kovma için kilisenin delil istediğini belirtse de anne Chris, onu ikna etmeye çalışıyor.
İlk ölüm vakasından sonra evin etrafında çeşitli şekillerde takibe koyulan dedektif William Kinderman.
Filmin kült olmasında önemli rol oynayan ve filmin kapak fotoğrafı olan o sisli gece sahnesi. Bir başka ifadeyle, kilisenin kıdemli görevlilerinden Peder Lankester Merrin'in Regan'ın evine girişi sahnesi. Filmin çekildiği ev hakkında detaylı bilgi için:
https://youtu.be/ocixivu-QSI
https://youtu.be/MY33jwh5jK0
https://youtu.be/genMlPDU6W4
https://youtu.be/Oczf0MFdqzE
https://youtu.be/0mahf4IG6Ag
Videolarda tekrarlı içerik olabilir, birinin ver(e)mediği detayı öteki verebilir.
Korku filmlerinin diğer bir unsuru, çarpılmış kişiden şeytan kovulması sırasında kişinin havaya yükselmesi. 1973 film çekim tekniklerine göre gayet etkileyici.
Regan'ın vücudundan şeytanı kovma ayini sırasında, ayin için kilisenin yetki verdiği Peder Lankester Merrin'in yıllar önce Irak'ın Ninova bölgesindeki arkeolojik kazılar sırasında bulduğu Pazuzu figürünün, suret (solda kelebek kanatlı şeytan) olarak karşısına çıkması.
Şeytan, ayinden vazgeçmesi için, Peder Damien Karras'ın annesinin ölümünde ihmali olduğu gerekçesiyle, onun suretini, vicdan azabı olarak kullanıyor.
Senaryoya göre, şeytan, ayin sırasında Peder Lankester Merrin'i öldürüyor.
Ayine ara verip dinlenen Peder Damien Karras, içeri girdiğinde Peder Lankester Merrin'in öldüğünü görünce, cinnete gelip Regan'ın bedenini tartaklamaya başlıyor ve şeytanın bu bedeni bırakıp kendisini öldürmesini söylüyor.
Şeytanın, Peder Damien Karras'ın bedenine girmesiyle, o, camdan aşağı atlıyor ve filmdeki ilk kurbanın öldüğü yerde ölüyor. Filmin bundan sonraki kısımlarında, filmin başlarındaki Peder Lankester Merrin'in Irak'ın Ninova kazıları sırasında duyulan ezan sesi duyuluyor. Regan, görünürde iyileşiyor. Annesi; iki kızı ve hizmetli ile o evi terk ediyor. Dedektif olayı çözememiştir. Peder Lankester Merrin'in Irak'ın Ninova kazıları sırasında Pazuzu figürünün yanında bulduğu, muhtemelen tılsımı olan, sikkeye benzer takı da Regan ile birlikte gitmiştir.

Film ile özdeşleşen ilk defa bu sahnede kullanılan o sesin geçtiği sahne. Sesi çocukluğumda hayal meyal hatırlardım. Bu filmden bir ses olduğunu ise Lord Vinheteiro adlı bir piyanistin videosundan öğrenmiştim. https://youtu.be/_w8PpoSIRVw?t=72




Filmin bitişindeki tam ses.


Filmin kamera arkası.

🇹🇷 - Türkçe altyazı metni. 23,97 FPS. SUB dosyası:


🇺🇸 - İngilizce altyazı metni:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder