Bu Blogda Ara

31 Mart 2021 Çarşamba

Rufus

Bu, Kenan Atasoy'un oluşturduğu USB / flaş bellek üzerinden Windows yüklemek için kullanılan Rufus hakkında bir içeriktir. Detay için sitesini ziyaret edebilirsiniz: http://atasoyk.com/

Rufus ile "Image / ISO" Dosyasını USB’ye Yazma
Rufus programını indirdikten sonra programı çalıştırın ve ISO’nun yükleneceği USB’yi 1 numarada seçtikten sonra kurmak istediğiniz ISO dosyasını 2 numaraya basarak gösterin. Eski bir bilgisayara kurulum yapacaksanız 3 numarada MBR seçin, yeni bilgisayarlar için GPT tavsiye edilir ancak MBR kullanacaksanız disklerinizden birinin boyutu 2 TB geçiyorsa GPT kurmak mecburidir. MBR sistem 2 TB üzeri diskleri boyut olarak görmemektedir ve sadece 2 TB kullanmaya izin verir. Seçim yaptıktan sonra 4 numaraya basıp USB yazma işleminin bitmesini bekleyin.


BIOS’ta MBR ya da UEFI Seçimi
Bilgisayar açılırken fonksiyon tuşlarından F2, F10, DEL… tuşlarına bastıktan sonra BIOS ayarlarının açılmasını bekleyin. Fonksiyon tuş yönergesi ekranda belirtilir. BIOS’un yazılımına göre MBR yapacaksanız Security kısmından Secure boot disable, Legacy boot enable edin. UEFI için Secure boot enable ve Leacy boot disable olmalıdır.

BIOS’ta Boot (Ön Yükleme) Sırası Değiştirme
CD/DVD yada USB’den ön yükleme yapmak için BIOS’ta ön yükleme sırasını değiştirebilir ya da bilgisayar ilk açılırken ESC, F8, F12 tuşları ile ön yükleme seçeneklerinden ilgili cihaz ile başlamayı seçebilirsiniz. BIOS’ta ön yükleme sırası değiştirmek için yine F2, F10, DEL… tuşlarına bastıktan sonra genelde sondan bir önceki menü Boot olarak gözükür. Burada sıra değiştirmek için en üstteki cihazı seçerek gelen menüde ya da F5/F6 ile sırasını değiştirebilirsiniz.

Bazı durumlarda USB diskiniz Hard Disk olarak gözükebilir, bu durumda Hard Disk listesinde USB’yi en üst sıraya almanız gereklidir.

Bu işlemlerden sonra BIOS ayarlarını kaydetmek için en son menüden Save & Exit ya da F10’a basarak ayarları kaydedip CD/DVD, USB üzerinden kuruluma başlayabilirsiniz

Ön Yükleme Seçenekleri
ISO’yu CD/DVD ya da USB’ye yazıp BIOS’ta USB üzerinden önyükleme işlemi yaptıktan sonra karşınıza işletim sistemi kurulum ekranı gelir. Kurulacak dili ve klavye düzenin seçtikten sonra ileriyi tıklayın.

Şimdi Yükle seçtikten sonra bazı ISO’larda kurulacak işletim sistemi tipini soran ekran gelebilir. Sisteminiz için hangisi uygunsa onu seçip ileriyi seçin. Mevcut RAM’ınız 3,5 GB üstü ise RAM’ın tamamını kullanabilmek için 64 bit kurmanız gereklidir. Bilgisayarınıza ait 64 bit işletim sistemine göre sürücüleri varsa ve işlemcinizde 64 bit destekliyorsa tercih edilen yine 64 bit kurulumdur.

Lisans bilgisine onay verdikten sonra karşınıza iki tip kurulum seçeneği gelir. Yükseltme seçeneği eski bir işletim sisteminden dosyaları koruyarak bir üst işletim sistemine geçiş imkanı sağlar. Özel seçildiğinde disk üzerinde sıfırlama, yeni bölüm oluşturma gibi seçenekler karşınıza çıkar. Biz Özel kurulumdan devam edeceğiz.

Disk Bölümleme ve Kurulum
Bilgisayarınızda disk sayısına bağlı olarak Disk 0, Disk 1,… gözükür. Bu disklerin altında ise Bölüm 0, Bölüm 1, Bölüm 2 gibi her bir disk içinde bölümler olabilir. Birden fazla disk takılı ise kuracağınız diski seçerken dikkat edin. Yeni bir disk taktıysanız fazla seçenek karşınıza çıkmaz ileriye basıp dosyaların kurulmasına başlayabilirsiniz. İkinci resim gibi bir görünüm varsa Disk 0 Bölüm 0 ön yükleme alanı, Disk 0 Bölüm 1 eski işletim sistemi ve Disk 0 Bölüm 2 depo olarak adlandırılan D, E... diski olarak geçer. Bu ekranda eski Windows’ta gördüğünüz harf düzeni yoktur. Bölümler rakam olarak gösterilmektedir.

Eski işletim sisteminin olduğu yeri silmek için önce hangi diskinize kurulum yapacaksanız onun Disk numarasını öğrendikten sonra ona ait bölümlerde değişiklik yapmanız gerekecektir. Bilgisayarda tek disk olduğundan biz ona göre devam edeceğiz. Disk 0 Bölüm 0’a basıp alttan Sil’i seçin. Daha sonra Disk 0 Bölüm 1’i seçip onu da silin. Aşağıdaki ekran çıktıktan sonra Disk 0 Ayrılmamış Alan’ı seçip ileriyi seçin. Windows dosya kopyalama işlemine başlayacaktır. Bilgisayarınızın disk yazma hızına göre bu işlem 15-45 dk. arasında değişiklik gösterebilir.


Kurulum işlemi bittikten sonra CD/DVD ya da USB’nizi bilgisayardan çıkarabilirsiniz. Bilgisayarınız artık hard diskten işlemlere devam edecektir.

Kurulum Sonu Kişisel Ayarlar
Bilgisayar yeniden başladıktan sonra sizden kullanacak kişi bilgisi ve bilgisayar adı isteyecektir. Her iki alanda Türkçe karakter olmadan bir isim yazıp devam edin. Bilgisayar adı 15 harf ile sınırlıdır. Bir sonraki ekranda isterseniz şifre girebilir yada ileriye basıp şifresiz açılış sağlayabilirsiniz.

Ürün anahtarı varsa giriş yapabilir ya da anahtarsız devam edebilirsiniz. Güncelleştirmelerle ilgili seçeneklerden birini seçtikten sonra saat tarih ayarlarınızı yapın. Saat ve tarih güncel değilse bazı uygulamalar hata verebilir, web sayfalarında tarih sebebiyle sertifika hataları ile karşılaşırsınız.

Ağ ile ilgili seçeneklerde ev / iş seçerek bilgisayarınızın ve bilgisayarınıza bağlı yazıcının görünmesini sağlarsınız. İş ağı seçip devam ediyoruz. Windows standart kullanıcı profili yarattıktan sonra masaüstü gözükecektir.

Sürücü Kurulumu
Bilgisayar kurulumu kısmen tamamlandı. Bundan sonra sürücü kurulumu yapmak gerekecektir.
Bilgisayarınızın varsa sürücü bilgilerini içeren CD/DVD, indirdiğiniz sürücüleri işletim sistemi versiyonuna göre kurulumunu gerçekleştirin. Sürücü kurulum durumunu görmek için bilgisayarım simgesine sağ tıklayıp Yönet’i seçtikten sonra gelen ekranda soldan Aygıt Yöneticisi’ni seçin. Diğer aygıtlar ya da üzeri soru işareti olanların sürücüsü Windows tarafından bulunamamış demektir.

İlgili sürücüye çift tıklayıp Ayrıntılar sekmesine gelin. Özellik kısmından Donanım kimliklerini seçtiğiniz zaman, sürücünün üretici firma (VEN) ve ürün bilgisini (DEV) içeren bilgiler göreceksiniz. Bu bilgileri internet üzerinden arattığınızda sürücünün tam adını bulabilirsiniz. Mümkün olduğunca üretici firmanın sayfasından sürücü indirmeniz tavsiye olunur. Bir çok sayfa driver (sürücü) adı altında bilgisayara farklı program kurup baş ağrısına sebep olabilmektedir. Sürücünün tam adını öğrendikten sonra o isimle yeniden arama yapıp işletim sistemi versiyonunuza göre sürücüyü indirin.

Yazının sadece Rufus kullanım kısmı denenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder