Bu Blogda Ara

26 Mart 2021 Cuma

İngilizce Yazım Teknikleri Hakkında Bir Alıntı

Seval Kaygısız'ın paylaştığı bir listeyi ekliyorum. Twitter hesabı: @seval_kaygisiz 1) En iyi İngilizce sözlüklerin başında https://www.merriam-webster.com geliyor. Eskiden kullanılan ve artık yaygın olmayan ifadeler de dahil olmak üzere aradığınız her kelimeyi rahatlıkla bulabilirsiniz.


2) TurEng sıklıkla kullanılsa da örnek cümleler sunan https://www.zargan.com/tr ve https://dictionary.cambridge.org/tr/ daha kullanışlı diye düşünüyorum. Zira, bir kelimenin kullanıldığı bağlamı görmeden kelimeyi anlamlı öğrenmemiz ve kendi yazılarımızda kullanabilmemiz mümkün değil.

3) Eşanlamlı kelimeler için Webster’ın Thesaurus sözlüğü kullanılabilir. https://www.merriam-webster.com/thesaurus ve https://www.thesaurus.com, https://dictionary.cambridge.org/tr/thesaurus/ sözlükleri tercih edilebilir. Örneğin, bir makalede sıklıkla "explain" kullanmak yerine "elucidate, explicate, spell out, point out, mark" gibi fiiller tercih edebiliriz. Bu anlamda, bu sözlükler yardımcı olacaktır.

4) Corpus - Kelimelerin "authentic use" dediğimiz dilin konuşmacıları için hazırlanmış orijinal kaynaklarda bağlam içerisindeki kullanımını görmek için en sık kullanılan sitelerden biri https://www.english-corpora.org/coca/

5) Birçok farklı türde cümle oluştururken kullanılabilecek kalıpları görmek için https://www.phrasebank.manchester.ac.uk ve "collocation" yani en az iki kelimeden oluşan kalıplaşmış yapıların yer aldığı https://www.macmillandictionary.com/browse/collocations/british/a/ sitesi de son derece kullanışlı.

6) Son olarak Grammarly, Ludwig, https://virtualwritingtutor.com, https://hemingwayapp.com gibi siteler basit düzeyde dilbilgisi ve kelime hatalarını görmek için kullanılabilir. Bu sitelere güvenmek uzun vadede yazma kalitesinin düşmesine sebep olabilir.

Seval Kaygısız'ın 7.5.2022 Cumartesi, 21:22 tarihinde paylaştığı bir diğer listeyi ekliyorum.

1) https://ludwig.guru Kullanmak istediğim kelimenin bağlam içinde nasıl kullanıldığını hatırlayamadığım zamanlarda kelimenin kullanım şekline bakmak için kullandığım harika bir site. Ek olarak, eş anlamlı kelimeleri de gösteriyor.

2) Akademik yazımda kelime çeşitliliği son derece önemli. Kullanmak istediğim bir kelimenin eş anlamlılarını görmek istediğimde Google’a ‘eş anlamını görmek istediğim kelime + syn yazıyorum ve karşıma pek çok alternatif geliyor.


3) https://skell.sketchengine.eu/#home?lang=en Corpus (veri tabanı)’tan örnek cümleler sunan, kelimelerin bağlam içinde nasıl kullanıldığını gösteren ve aynı zamanda kelimelerin eş ve yakın anlamlarını gösteren ve bilgisayarımda her daim açık olan site.



4) Thesaurus sözlük: https://www.thesaurus.com Çok geniş bir yelpazesi bulunan bu eş anlamlı kelimeler sözlüğünü de çoğu zaman kullanıyorum. Koyu renkli sözcükler, yazdığımızın kelimenin daha sık kullanılan alternatifleri anlamına geliyor.


5) Grammarly. Olmazsa olmazım. Tamamladığım bir ürünü son aşamada Grammarly’ye yüklüyorum. Basit gramer hatalarını ve noktalama işaretleri hatalarını gösteren ve kullanılmasının faydalı olduğunu düşündüğüm güzel bir site. Ayrıca sık tekrar eden kelimeler konusunda da uyarıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder