Bu Blogda Ara

25 Nisan 2020 Cumartesi

Excel ile Metni Belli Bir Karakter Kullanarak Bölmek, Dilimlemek, Sütun Haline Getirmek 2 ve Kandilli Rasathanesi Koordinatları ile Google Haritaları Linki Oluşturmak

Merhabalar.

Bundan önce BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ, KANDİLLİ RASATHANESİ VE DEPREM ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (KRDAE), BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME MERKEZİ (BDTİM) sayfasındaki verileri Excel'de kullanışlı hâle getirmeye çalışmıştık.

Yine aynı sitede farklı bir alandan veri çekerken karşılaştığımız sorunlar üzerine küçük değişiklikler yapıp veriyi kullanışlı hâle getirdik. Ardından, rasathanenin verdiği koordinatları Google Haritalar linkine çevirdik.

Öncelikle aşağıdaki sayfaya eriştik: (26.04.2020 Pazar, 02:20)

http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/2/son-depremler/otomatik-cozumler/



Veriyi, aşağıdaki gibi, doğru bir şekilde seçtiğimizden eminiz.



Ardından Excel'e verileri yapıştırıyoruz; fakat önemli bir veri sütunu arızalı bir şekilde karşımıza çıktı.



Yukarıda görüldüğü üzere, "Magnitude" değerleri sanki "gün.ay" değeriymiş gibi yapıştı. Bu sorunu çözmek için başka çözümler mutlaka vardır. Biz en kısa ve hemen erişilebilir yolu denedik. "Not defteri"ni açıp verileri oraya yapıştırdık.



Herhangi bir "tab" boşluğu karakterini "seç"ip "kopyala"dık. "CTRL+H" ile değiştirme kutusunu açtık. Bu değeri " | " yani "boşluk, dikey kesme karakteri, boşluk" ile değiştirdik.





Aşağıda görüldüğü üzere, her ifadenin arasında birbirinden farklı bir karakter var. Bu karışıklıktan kurtulmak için "|" dikey kesme karakterini kullandık.



Not defterindeki veriyi "kopyala"yıp Excel'e "yapıştır"dık.



Bu sefer, yukarıdaki görselde, "Magnitude" değerleri doğru bir şekilde yapışmış oldu.



Tedbiren metnin fazla boşluklarından kurtulmak için
=KIRP(oto_coz_ham!A2) formülünü kullandık.



Yukarıda ilk dilimle işlemi, daha önce paylaşılan formülle, yapıldı.


=KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(A2;" | ";YİNELE(" ";UZUNLUK(A2)));(0)*UZUNLUK(A2)+1;UZUNLUK(A2)))












=KÖPRÜ("https://maps.google.com/maps?q="&EĞER(EĞERSAY(E2;"*S*")>=1;"-"&KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(E2;"°";YİNELE(" ";UZUNLUK(E2)));(0)*UZUNLUK(E2)+1;UZUNLUK(E2)));KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(E2;"°";YİNELE(" ";UZUNLUK(E2)));(0)*UZUNLUK(E2)+1;UZUNLUK(E2))))&","&EĞER(EĞERSAY(F2;"*W*")>=1;"-"&KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(F2;"°";YİNELE(" ";UZUNLUK(F2)));(0)*UZUNLUK(F2)+1;UZUNLUK(F2)));""&KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(F2;"°";YİNELE(" ";UZUNLUK(F2)));(0)*UZUNLUK(F2)+1;UZUNLUK(F2))))&"&ll="&EĞER(EĞERSAY(E2;"*S*")>=1;"-"&KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(E2;"°";YİNELE(" ";UZUNLUK(E2)));(0)*UZUNLUK(E2)+1;UZUNLUK(E2)));KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(E2;"°";YİNELE(" ";UZUNLUK(E2)));(0)*UZUNLUK(E2)+1;UZUNLUK(E2))))&","&EĞER(EĞERSAY(F2;"*W*")>=1;"-"&KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(F2;"°";YİNELE(" ";UZUNLUK(F2)));(0)*UZUNLUK(F2)+1;UZUNLUK(F2)));""&KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(F2;"°";YİNELE(" ";UZUNLUK(F2)));(0)*UZUNLUK(F2)+1;UZUNLUK(F2))))&"&z=6";KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(A2;" | ";YİNELE(" ";UZUNLUK(A2)));(6)*UZUNLUK(A2)+1;UZUNLUK(A2))))

Görsellerdeki E ve F sütunlarındaki enlem ve boylam verileri ile H sütunundaki yer adları yine H hücresinde toplanarak Kandilli Rasathanesi'nin deprem gönderilerinde kullandığı Google Haritalar linki oluşturulmuştur.

https://maps.google.com/maps?q=34.6812,24.7273&ll=34.6812,24.7273&z=6

Bu formül sonucunda, "q" yani "query, sorgu" parametresine konum bilgileri gönderilmiş, "&" yani "and, ve" operatörüyle görüntüleme çerçeve konumu da varsayılan olarak yine aynı koordinatlar kullanılmıştır. Ardından "&" yani "and, ve" operatörüyle "zoom" yani "yaklaşma" ayarı olarak "6" atanmıştır. Sayı küçük olursa Dünya'dan uzaklaşılır, sayı büyük olursa Dünya'ya yaklaşılır. En küçük değer olarak "3", en büyük değer olarak "21" girilebilir.

Formül içerisinde kullanılan "EĞER" koşulları koordinatlarda, "South, Güney" enlemlerinde ve / veya "West, Batı" boylamlarında sayı gelirse, URL'de bunların başına "-" yani "eksi" operatörü getirilmelidir. Aksi takdirde konum yanlış olur.

Faydalı olması dileğiyle.


Kaynak: https://exceljet.net/formula/split-text-with-delimiter

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder