Bu Blogda Ara

25 Nisan 2020 Cumartesi

Excel ile Metni Belli Bir Karakter Kullanarak Bölmek, Dilimlemek, Sütun Haline Getirmek

Merhabalar.

Bazı çalışmalarınızda Excel ile veya işlenebilir, güncellenebilir veri tabloları ile yolunuz kesişmiştir. Bu veri kümeleri karmaşık olduğu için işlevsel olarak kullanılması zor olduğu için çalışmalarınız zor durumlara düşmüştür.

Bu karmaşık metinlerde sabit bir karakter kullanıp onu sütunlara bölmek genellikle mümkündür.

Bu çalışma için BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ, KANDİLLİ RASATHANESİ VE DEPREM ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (KRDAE), BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME MERKEZİ (BDTİM) sayfasındaki verileri kullandık.


Veriyi seçerken, seçim başlangıcı ve bitişinin görseldeki gibi olmasına dikkat ediniz.


Metni Excel'e biçimlendirme olmadan, görseldeki gibi yapıştırınız.

Bunun için düzenlenmiş formülde ayırıcı karakter olarak, kelimeler genelde boşlukla ayrıldığı için "boşluk" kullanılmıştır. Buradan itibaren aşağıdaki formüller kümesini uygulayınız:
=KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(A2;" ";YİNELE(" ";UZUNLUK(A2)));(2)*UZUNLUK(A2)+1;UZUNLUK(A2)))


Görselde formülde işaretli numara, metin kümesinde soldan itibaren iki numaralı "boşluk blok"un hemen sağındaki ifade kümesini ayırdığını göstermek için boyanmıştır. Ayırmak istediğiniz sütun için numarayı değiştirerek ilgili kısmı kendinize göre çekebilirsiniz.

Son olarak yer adlarındaki bazen tireli bazen boşluklu yapı yüzünden karmaşıklıklar yaşanmış, bunun için de biraz uzun ama sonucu çözen bir yama uyguladık:

=KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(A2;" ";YİNELE(" ";UZUNLUK(A2)));(8)*UZUNLUK(A2)+1;UZUNLUK(A2)))&" "&EĞER(KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(A2;" ";YİNELE(" ";UZUNLUK(A2)));(9)*UZUNLUK(A2)+1;UZUNLUK(A2)))="İlksel";"";KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(A2;" ";YİNELE(" ";UZUNLUK(A2)));(9)*UZUNLUK(A2)+1;UZUNLUK(A2)))&" "&EĞER(KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(A2;" ";YİNELE(" ";UZUNLUK(A2)));(10)*UZUNLUK(A2)+1;UZUNLUK(A2)))="İlksel";"";KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(A2;" ";YİNELE(" ";UZUNLUK(A2)));(10)*UZUNLUK(A2)+1;UZUNLUK(A2))))&" "&EĞER(KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(A2;" ";YİNELE(" ";UZUNLUK(A2)));(11)*UZUNLUK(A2)+1;UZUNLUK(A2)))="İlksel";"";KIRP(PARÇAAL(YERİNEKOY(A2;" ";YİNELE(" ";UZUNLUK(A2)));(11)*UZUNLUK(A2)+1;UZUNLUK(A2)))))


Bu "yama"da çok karmaşık bir yapı görülse de aslında yukarıdaki formül dizisine 3 adet iç içe koşulun bağlandığı görülür. Burada istisnai olarak ilgili kısımlar turkuvaz mavisine boyanmıştır. Şehir isimlerinden sonra gelen bazı boşluklar yerine tire geldiği için burada formül işlev yapamayacağı için, burada "İlksel" ifadesinin, görüldüğünde silinmesi, koşul gereği aralarında boşluk bulunan üç kelimeden oluşan yer adının tek bir hücrede toplanması uygulanmıştır.

Faydalı olması dileğiyle.

Kaynak:

https://exceljet.net/formula/split-text-with-delimiter

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder