Bu Blogda Ara

22 Ocak 2020 Çarşamba

İngilizce Osmanlıca Lügat - Redhouse



REDHOUSE HAKKINDA
Osmanlıca – İngilizce sözlük niteliğinde Osmanlıcadan İngilizceye yapılan ilk ve kapsamlı lügattir. 1890’da 12 cild halinde yayımlandı. Sir James William Redhouse’ın el yazması olan eserinin orijinal bugün British Museum’dadır.

Osmanlıca harflere göre alfabetik sıralanan sözlükte kelimelerin Arapça, Farsça, Türkçe mensubiyetleri gösterilmekte, Lâtin harfi okunuşları ile türü belirtilmekte, numaralarla anlam farkları ve deyimler İngilizce verilmektedir.

Sözlük yazarı Sir James William Redhouse 30 Aralık 1811’de Londra’da doğmuştur. 1819’da yetim ve öksüz kalarak Christ’s Hospital adlı yardım ve eğitim vakfına yerleştirilmiştir. Burada denizcilik, haritacılık, teknik resim, trigonometri gibi konularda tahsil görmüştür. 1826′da disiplinsizlik nedeniyle okuldan uzaklaştırılınca, Akdeniz’e açılan bir gemi ile yolculuğa çıkmış ve İstanbul’a gelmiştir. İstanbul’da Mühendishane-i Berri-i Hümayun’da teknik ressam olarak uzun yıllar çalışır burada kaldığı 8 yıllık sürede Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca öğrenir.

1840′tan sonra Hariciye Nezareti tercümanı olarak görev alır ve dış temasların çevirisini yürüttür. 1853′de İngiltere’ye dönerek, dışişlerinde Doğu dilleri tercümanlığı yapar. Royal Asiatic Society Derneği üyeliğine seçilir ve Sir unvanı alır. 1892′de vefat eder.

Bu sayfada, https://ingilizce.cagdassozluk.com/lugat/ adresindeki birçok HTML hatasının düzeltilerek kelimeler için HTML 5 "datalist" özelliği kullanılarak arama motoru eklenmesi amaçlanmıştır. Resim URL'lerini ayıklama konusunda bize yardım eden Serhat DİKER'e ve Google Firebase https://console.firebase.google.com/ tabanında javascript oluşturma bilgisi için Serkan ATASAĞUN'a teşekkür ederim. Faydalı olması dileğiyle.

KAYNAKÇA
https://ingilizce.cagdassozluk.com/lugat/
http://tarihvemedeniyet.org/2009/08/redhouse.html
Paşa Yavuzarslan; Türk Sözlükçülük Geleneği Açısından Osmanlı Dönemi Sözlükleri ve Şemseddin Sâmî’nin Kâmûs-I Türkî’si, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 44, 2 (2004) 185-202.
Sir James W. Redhouse Mükemmel Bir Doğubilimcinin Öyküsü The Making of a Perfect Orientalist , Editör: Brian Johnson, Handan Cingi, Redhouse Yayınevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder