Bu Blogda Ara

19 Eylül 2019 Perşembe

Microsoft Word'de Otomatik Madde İşaretçilerini Manuel Metne Dönüştürmek

Steve, Word’ün otomatik numaralandırmasının Adobe InDesign gibi mizanpaj programlarına aktarılacak belgeler için uygun olmadığını belirtir. O, dosyadaki stil veya diğer özelliklere sahip biçimlenmiş metni, düz metne dönüştürebileceğiniz gibi, bu otomatik maddelenmiş veya numaralandırılmış metnin manuel maddeleme veya numaralandırmayla değiştirmenin hızlı bir yolu olup olmadığını merak eder.

Bu sorunun cevabı evet, hızlı bir yol var. Sadece aşağıdaki aşağıdaki adımları izleyiniz:

1) Dönüştürmek istediğiniz otomatik numaralandırılmış dokümanı açınız. Orijinal belgeyi bozmamak için belgenin bir kopyasını alıp açabilirsiniz. (Eğer orijinal belgeyi ilk açtığınızda belge başlığında köşeli parantez içinde [Uyumluluk Modu] yazıyor ise, bu makalenin orijinal metnine ek olarak şu işlemi ekleyelim, dosyayı F12 ile farklı kaydedip bu uyumluluk modunun kaldırılmasını sağlayınız. Bu işlem, dönüşüm esnasında, aşağıda gösterilen makro kodu ile dosyanın kaynağındaki kodlarla muhtemel bir çakışmanın önüne geçecektir.)

2) Klavyeden Alt+F11 tuşlarına basınız. Word, "Visual Basic Düzenleyici"yi gösterecektir.

3) ("Visual Basic Düzenleyici" penceresi aktif iken) klavyeden Ctrl+G tuşlarına basınız. Bu, düzenleyici ekranında (sağ alt kısımda) "Immediate" (Doğrudan Kod Uygulama) alanını açacaktır. Bu tuşlara bastığınızda, "Bul ve Değiştir" gibi bir ileti kutusu görürseniz, "Visual Basic Düzenleyici" alanında olmadığınız anlaşılır, imleciniz hâlâ Word dosyası alanındadır. İleti kutusunu kapatınız ve imlecinizin "Visual Basic Düzenleyici" penceresinde aktif olduğundan emin olunuz. Ctrl+G tuşlarına tekrar basınız.

4) Ardından "Immediate" (Doğrudan Kod Uygulama) alanına aşağıdaki kodu yazınız:

ActiveDocument.Range.ListFormat.ConvertNumbersToText

5) "Enter" tuşuna basınız.

İşte bu kadar. Belgenizdeki tüm otomatik maddelenmiş veya numaralandırılmış liste veya başlıkların manuel yazıyla değiştirilmiştir. Eğer bunun yerine, belgenin yalnızca sınırlı bir bölümünde bu işlemi yapmak istiyorsanız, dördüncü aşamadaki kodu uygulamadan önce metnin değiştirmek istediğiniz kısmını seçtiğinizden emin olunuz.

Metni bir kısmını seçtikten sonra, aşağıdaki kodu "Immediate" (Doğrudan Kod Uygulama) alanına yazınız:

Selection.Range.ListFormat.ConvertNumbersToText

Buradaki fark, belli bir alan seçim yaptığınız için makro kodlamada "Selection" nesnesinin kullanılması gerekliliğidir. Varsayılan olarak tüm belgedeki sayfalar "ActiveDocument" nesnesiyle işleme alınır.

Dönüştürme işlemi başarılı olduysa, aşağıdakileri dikkate almanıza gerek yoktur.

Fakat, bu komutlarla ilgili birkaç özel sonuç sözkonusu olabilir: Bunlardan ilki, dönüştürülmüş karakterlerin artık doğru bir şekilde hizalanmadığı görülebilir. Bunun nedeni, otomatik madde işaretçisi için ayarlanan "özel sekme durakları"nın (aşağıdaki görselde gösterilmiştir) silinmesi ve Word'ün varsayılan sekme duraklarını kullanmaya geri dönmesidir. Dönüştürülmüş belgeyi, bir başka mizanpaj, belge düzenleme programına aktarırken sekmelerin hizalarının varsayılan ayarlara dönmesi, çok büyük bir problem olmayabilir. Yani, bu programdaki sekme durakları, Word'de belirlediğiniz herhangi bir önceliğe sahip olmalıdır.)

(İkinci sonuç için test uyguladık. Ctrl+Q kısayolu paragrafta bulunan tüm biçimlendirmeyi varsayılan ayara çevirmektedir. Aslen, bu ikinci maddeyle ne anlatılmak istendiği anlaşılamamıştır.)

"Visual Basic Düzenleyici" ile uğraşmak istemiyorsanız, deneyebileceğiniz başka bir yol var; belgenizi RTF formatında kaydediniz. Birçok sayfa belge düzenleme uygulaması (InDesign gibi) RTF dosyalarını içe aktarmak için farklı bir filtre kullanır, sonuçta sözkonusu bu listeler yazılım tarafından normal manuel numaralara veya maddelere dönüştürülür.


Kaynak yazıya ek olarak şu bilgi de işinize yarayabilir: Eğer dosyanızda metin yazarken veya değişiklik yaparken otomatik maddeleme ve işaretlemenin çalışmasını istemiyorsanız, aşağıdaki komutlardaki işaretleri kaldırabilirsiniz.





Kaynak:
https://wordribbon.tips.net/T010248_Converting_Automatic_Numbering_to_Manual_Numbering.html

Allen Wyatt

Son güncelleme: 18 Nisan 2015 Cumartesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder