Bu Blogda Ara

19 Eylül 2019 Perşembe

19.09.2019 Perşembe, Atatürk Arboretumu Gezisi

Merhabalar.

06.06.2019 Perşembe tarihinde Atatürk Arboretumu'nu ziyaret ettik. Buradaki gözlemlerimizi mümkün oldukça kısa bir şekilde aktarıyoruz. Hava parçalı bulutlu, hava sıcaklığı yaklaşık 20 santigrat derecelerdeydi. Burası, Sarıyer ilçesinin Bahçeköy mevkiine bağlı bir yerdir. Bahçeköy, semt mi mahalle mi öğrenemedik. Açılış saati 08:30, kapanış saati 17:00'dir. Google verilerine göre, burası sadece pazartesi günleri kapalıdır.

Buraya ulaşım için gittiğimiz yol: Metrobüs ile Mecidiyeköy'e geçtik. Ardından Yenikapı - Hacıosman metro hattında son durak olan Hacıosman'da indikten sonra, buradan 42HM kodlu İETT aracıyla "Orman Fakültesi" durağında indik. Buradan, yaya olarak, aracın gidiş istikametine göre sola sapan yola geçtik, yaklaşık 500 metrelik yürüyüşten sonra, bu yolun solunda Atatürk Arboretumu girişine vardık. Hissedilen hava sıcaklığı ciddî derecede düşmeye başlamıştı, sıcaklık değişiminden üşüyorsanız yanınıza bir üst almalısınız.

Alternatif olarak Halkalı - Gebze banliyö hattıyla Yenikapı'ya geçebilirsiniz. Buradan Yenikapı - Hacıosman metro hattını kullanarak aynı yolu takip edebilirsiniz.

Girişte araçlar için yaklaşık 20 otomobillik yer var. Ücretli olup olmadığını bilmiyoruz. Girişte, çeşitli ilkokul ve ana okullarından burayı ziyarete gelen miniklerimiz de servislerinden iniyorlardı.

Girişte çantanızı X-Ray cihazından geçiriyorsunuz. Çantanızda içme suyu dışında yiyecek ve / veya diğer içeceklere izin vermiyorlar. Ardından giriş bileti için öğrenci kartınızı göstermelisiniz. Ücretler, öğrenciler için 2,5 TL; yetişkinler için 7,5 TL'dir.

Ardından "çamlı yol"da ilerledik, yolun solunda ücretsiz WC bulunuyor. Yol kenarındaki hemen hemen her ağacın orijinal adı, ana vatanları, yetişme yerleri levhalar hâlinde yazılıdır. Aşağıdaki broşürde yazılı işaretli olan 16-17'nci parselin kesiştiği yoldan "karaca" ikonuyla işaretli alana yöneldik, fakat herhangi bir karaca ile karşılaşmadık. Broşürde işaretlendiği üzere ormanın her alanında tel örgü yoktur. Dolayısıyla broşürde gösterilemeyen alanlara bazı yollar, devam edip uzamaktadır, bölgeyi çok iyi bilmiyorsanız, hesapta olmayan bazı sürprizleri yaşamamak için işaretli alanın dışına çıkmamalısınız. Biz sadece işaretli alanı takip edip 7'nci parsele geçtik. Burada gölete doğru yaklaşan kısımda arazi biraz bozulsa da karşımıza çıkan ilk göletin kenarından 5'inci parsele kıyısı olan en küçük göletin kıyısına geçtik. Bu arada parkta toplam 3 gölet bulunmaktadır. İlk gölet parkın kuzeyindedir, dibi bulanık, balçıklı ve sürprizlere açıktır, girmeye teşebbüs etmemelisiniz. Burada uzunluğu 30 cm'e varan balık görülmüştür. Göleti seyretmek dışında avlanmak dahil birçok fiil yasaktır. İkinci gölet, en küçük gölettir, burada 20'ye yakın ördek ve kuğular vardır. Görebildiğimiz kadarıyla 2 su kaplumbağası vardı. Buradaki su da durağan olduğu için bulanıktı. Kıyıda bulunan bankta biraz mola verdikten sonra üçüncü gölete yöneldik. Bu gölet de ilk gölet ile hemen hemen aynı boyutlardadır. Google üzerinde bu park ile ilgili görsel arattığınızda, rengârenk fotoğraflar işte bu üçüncü göletin kıyısında çekilmiştir. Fakat biz eylül ayında gittiğimiz için, bu renklerden eser yoktu, muhtemelen biraz bilgisayar efekti ile müdahale edilmiştir.

İlgilenenler için, içeride mescit bulunmaktadır.

Haklı olarak, çöp çıkmaması için, dışarıdan gıda alımı yasaklanmıştır. Ördeklerin bulunduğu gölette içi pislik dolu bir su şişesine rastlamıştık. Buna alternatif olarak içeri de kantin veya restoran gibi bir yapı aradık; fakat bulamadık. Burası sadece bitki ziyaret parkı olduğu için içeride çok fazla duramıyorsunuz. İnternette de bulacağınız üzere, insanlar burada ortalama 1,5 saat civarı süreyle kalıyor. Biz de yaklaşık bu sürede durduktan sonra parktan ayrıldık.

Bu parka gelmeden önce, yani 42HM hattında "Çayırbaşı" durağından sonra, yolun solunda; kır düğünü, açık hava yemekleri organizasyonu gibi faaliyetler için birkaç işletme bulunmaktadır. Ücretler hakkında bilgimiz yoktur. Atatürk Arboretumu'na alternatif olarak "Çayırbaşı" durağından sonra dilerseniz Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı'na da uğrayabilirsiniz.

Giriş sırasında verilen broşür aşağıdadır. Görüşmek üzere, hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder